Ο Όλυμπος διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Υπάρχουν πάνω από 1.700 είδη φυτών, το 25% της ελληνικής χλωρίδας καθώς επίσης και 209 είδη θηλαστικών, πτηνών και ερπετών-αμφιβίων. Το βουνό χωρίζεται σε τρεις φυτικές ζώνες. Η πρώτη ζώνη είναι η ζώνη των μεσογειακών θαμνώνων που βρίσκεται σε υψόμετρο από 250 έως 650 μέτρα, η δασική ζώνη που βρίσκεται σε υψόμετρο από 650 έως 2.400 μέτρα και η αλπική ζώνη από τα 2.400 μέτρα και πάνω. Το μεγαλύτερο μέρος της χλωρίδας βρίσκεται στη δασική ζώνη με κυρίαρχα είδη τα μαυρόπευκα, τα ρόμπολα και τα έλατα.
Είδη φυτών
Πολλοί βοτανολόγοι ασχολήθηκαν από τον 19ο αιώνα με τη χλωρίδα του Ολύμπου. Πρώτος ερευνητής ήταν ο Γάλλος Remi Aucher-Eloy, που επισκέφτηκε τον Όλυμπο το 1836. Ακολούθησαν ο Γερμανός βοτανολόγος Theodor Heldreich το 1851 και ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Ορφανίδης το 1857 και 1862.
Στις αρχές του 20ου αιώνα επισκέπτονται τον Όλυμπο περισσότεροι βοτανολόγοι από πολλές χώρες της Ευρώπης για να μελετήσουν την πλούσια χλωρίδα του και να συλλέξουν φυτά για τους βοτανικούς κήπους των πανεπιστημίων τους. Η συστηματική και οργανωμένη έρευνα όμως ξεκινά μετά τον Β΄Π.Π. Ο πιο σπουδαίος ερευνητής της χλωρίδας του Ολύμπου θεωρείται ο Σουηδός καθηγητής Βοτανικής Arne Strid, ο οποίος στο έργο του "Wild flowers of Mount Olympus" το 1980, περιέγραψε με λεπτομέρεια πάνω από 1.100 είδη φυτών.
Μερικά χαρακτηριστικά είδη φυτών που υπάρχουν στον Όλυμπο είναι :
- Αγράμπελη
- Αγριόκεδρο
- Αγριοσυκιά
- Αγριοφράουλα
- Δασική οξυά
- Ελάτη
- Καμπανούλα
- Κισσός
- Μακεδονίτικο σφεντάμι
- Μανιτάρια
- Μπελαντόνα
- Ορχιδέα
- Πλάτανος
- Πουρνάρι
- Πυράκανθος
- Ρείκι
- Ρόμπολο
- Φιλίκι
- Φουντουκιά
- Φτελιά
- Χαμολιά
- Χρυσόξυλο
Σχετικοί ιστότοποι
Πτηνά - ερπετά και θηλαστικά
Η μελέτη και καταγραφή της πανίδας του Ολύμπου ξεκίνησε συστηματικά τα τελευταία χρόνια του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. Το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας που εκδόθηκε το 2009 από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρία περιέχει στοιχεία για όλη την πανίδα του Ολύμπου. Ο Όλυμπος ξεχωρίζει επίσης και για τη μεγάλη ποικιλία πεταλούδων. Ο ερευνητής Λάζαρος Παμπέρης δημοσίευσε στο έργο του «Οι πεταλούδες της Ελλάδας» το 2009 κατάλογο με 55 είδη πεταλούδας που υπάρχουν στον Όλυμπο.
Μερικά από τα πτηνά, ερπετά και θηλαστικά που διαβιούν στον Όλυμπο είναι :
- Αετογερακίνα
- Αιγωλιός
- Βραχοκιρκίνεζο
- Δρυοκολάπτης
- Καρδερίνα
- Κοκκινολαίμης
- Κοράκι
- Κουκουβάγια
- Κουρούνα
- Κρασπεδωτή χελώνα
- Λαφίτης Ασκληπιού
- Λευκοχελίδονο
- Οχιά
- Πράσινη Σαύρα
- Σπίνος
- Σπιτόφιδο
- Τσαλαπετεινός
- Χρυσαετός
- Αγριόγατα
- Αγριόγιδο
- Αγριογούρουνο
- Αλεπού
- Άλογο
- Ασπάλακας
- Δασοποντικός
- Ζαρκάδι
- Καφέ αρκούδα
- Λύκος
- Νυφίτσα
- Πετροκούναβο
- Σκίουρος
- Τσακάλι
- Χιονοπόντικας